Tuesday, November 17, 2015

Θρίλερ με την τρόικα: Τελευταίος εκβιασμός ή σύγκρουση χωρίς όρια;

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε, ακριβώς, θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ήταν το μήνυμα που έστειλε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Χαρδούβελης, ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο από την τρόικα, στον απόηχο διαροών από τις Βρυξέλλες ότι ενός 48 ωρών θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικα, ώστε να μπορεί να ικανοποιηθεί το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως οι συζητήσεις συνεχίζονται προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα, τονίζοντας όμως με νόημα πως σε κάθε διαπραγμάτευση, υπάρχουν και όρια, αναφερόμενοι στο χρονικό ορίζοντα της διαπραγμάτευσης. Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, στη Βουλή, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, την ώρα που το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Το μεγάλο θέμα στη φάση αυτή είναι πως θα επιτεύχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, στο 3% του ΑΕΠ, από περίπου 1,8% που εκτιμάται πως μπορεί να "κλείσει φέτος, "με δεδομένες τις ενστάσεις της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.

Οι θέσεις των δύο πλευρών εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση στους αριθμούς, με την Αθήνα να αρνείται τη λήψη πρόσθετων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων και την τρόικα να αναγνωρίζει μεν την υποχώρηση που έγινε στο θέμα της ρύθμισης των εκατό δόσεων, αλλά να επιδιώκει πριν επιστρέψει στην Αθήνα να έχει υπάρξει σαφώς μεγαλύτερη σύγκλιση στο θέμα αυτό, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συζητήσεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ήδη η ελληνική πλευρά την προηγούμενη εβδομάδα, αν και επισήμως φέρεται να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη κενού, έχει κτίσει γραμμή άμυνας αποστέλλοντας προτάσεις με παρεμβάσεις κυρίως σε ΔΕΚΟ και σε ΟΤΑ που εκτιμάται πως μπορούν να φέρουν πρόσθετες εξοικονομήσεις για να γεφυρωθεί η απόσταση στο δημοσιονομικό κενό.

Στο σκέλος των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, που είναι ορόσημα στην τρέχουσα αξιολόγηση, η τρόικα έχει αφήσει να διαφανούν παράθυρα ανοχής για χρονική μετάθεση εφαρμογής συγκεκριμένων αποφάσεων, υπό δύο προϋποθέσεις:

Αφενός οι μεταρρυθμίσεις που θα πάρουν παράταση να αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που θα αναλάβει η χώρα στη νέα συμφωνία που θα συνοδεύσει τη χορήγηση της προληπτικής γραμμής πίστωσης, αφετέρου να υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Ελευθερία Αρλαπάνου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
17/11/2015

No comments:

Post a Comment