Saturday, November 21, 2015

Αποσύρονται οι «άνθρωποι στο μπλέντερ» από το βιβλίο της Ε' Δημοτικού

Στην άμεση αντικατάσταση της εικόνας στο βιβλίο των Φυσικών «Ερευνώ και Ανακαλύπτω» της Ε' Δημοτικού που απεικονίζονται άνθρωποι να αλέθονται σε μπλέντερ προχωρά το Υπουργείο Παιδείας. Ήδη αποσύρθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου.


Το επίμαχο σχέδιο βρίσκεται στη ράχη της σελίδας 19 του βιβλίου και χρησιμοποιήθηκε, μαζί με άλλες εικόνες, για την εικονογράφηση του κεφαλαίου που αναφέρεται στα μίγματα.


Λόγω των διαστάσεών της στο βιβλίο η εικόνα είναι αρκετά δυσδιάκριτη, τόσο στους μαθητές όσο και τους δασκάλους, και και δεν μπορούσε να φανεί ότι επρόκειτο για ανθρώπους, καθώς το βιβλίο διδάσκεται εδώ και δέκα χρόνια στα δημοτικά σχολεία.
Χθες το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στην οποία ανέφερε ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο, ενώ έκανε λόγο για λάθος αβλεψίας των συγγραφέων.


Αποσύρονται οι «άνθρωποι στο μπλέντερ» από το βιβλίο της Ε' Δημοτικού

Μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου ωστόσο το υπουργείο έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, και να αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.
Το έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη της σύγχρονης τέχνης, Άιντα Μακότο ονομάζεται «Μπλέντερ» και είναι πίνακας που ανήκει στη συλλογή Τακαχασάκι και εκτίθεται στην πινακοθήκη Μιζούμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας

Με αφορμή ανάρτηση στο διαδίκτυο με τίτλο «Άνθρωποι στο μπλέντερ στο βιβλίο Φυσικής της Ε΄ Δημοτικού» όπου στη σελ. 19 και στο κεφάλαιο για τα μίγματα υπάρχει η εικόνα ενός μπλέντερ από το Γραφείο Τύπου επισημαίνονται τα εξής:
Πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για δέκα σχεδόν χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων.
Δε χρειάζεται προφανώς πολύς λόγος, για να πει κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.
Όπως μας δήλωσαν οι συγγραφείς την εικόνα έλαβαν από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ, μια εικόνα, ανάμεσα σε άλλες, με τις οποίες ήθελαν να δείξουν στους μαθητές διάφορα μίγματα. Γιατί είναι σαφές ότι, αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ή επισήμανση ότι εδώ προβάλλεται κάτι διαφορετικό από τη λογική των μιγμάτων και κάτι απάνθρωπο στην παιδαγωγική του διάσταση, δε θα χρειαζόταν παρά μόνο η παραδοχή του λάθους από τη συγγραφική ομάδα και η αποκατάσταση.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λάθος αβλεψίας των συγγραφέων και το Υπουργείο έδωσε εντολή ήδη από αύριο το πρωί η εικόνα να αντικατασταθεί από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, θα αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.



ΕΘΝΟΣ 
21/11/2015

No comments:

Post a Comment