Friday, November 20, 2015

Δούλεμα «ψιλό γαζί» στις πλάτες των εργαζομένων της ΕΛΒΟ

Δούλεμα «ψιλό γαζί», ντυμένο με όψιμο ενδιαφέρον για τη λειτουργία της ΕΛΒΟ και το μέλλον των εργαζομένων σε αυτή, συνιστούν οι «πρωτοβουλίες» του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την πορεία ιδιωτικοποίησής της, όταν στην πραγματικότητα το ίδιο έχει πρωταγωνιστήσει και σε αυτήν την αντιλαϊκή εξέλιξη. Το θέμα έθεσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,
Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, ενώ είχε προηγηθεί η προχτεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στην οποία εμφανιζόταν να «εκφράζει τη διαφωνία του για το σχεδιασμό με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών (και ο εκκαθαριστής) προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ)» και να ζητά παρέμβαση του Γκ. Χαρδούβελη, για να μην προχωρήσουν «οι απαράδεκτοι σχεδιασμοί», καθώς, όπως σημειώνει, «η διαδικασία μεταβίβασης της ΕΛΒΟ πρέπει να διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της και τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε αυτήν».

Το ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται, λέει, γιατί «δεν είναι δυνατό να επιχειρείται η τμηματική πώληση της επιχείρησης, η χωριστή πώληση των ανταλλακτικών που διαθέτει και η έλλειψη οιασδήποτε μέριμνας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε αυτή». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρενέβη πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα - αποφασιστικά για να μην κλείσει η επιχείρηση, πιστεύοντας στη δυνατότητα υγιούς και παραγωγικής λειτουργίας της. Αυτό προτίθεται να πράξει και τώρα».

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξε και συναποφάσισε σε επίπεδο ΕΕ την πολιτική που βάζει λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας και πετά στο δρόμο τους εργαζόμενους. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ψήφισε τους νόμους και τις ειδικές διατάξεις (άρθρο 14α) που προβλέπει ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ και δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή να λύσει τη σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους, ακόμη και χωρίς αποζημίωση, αν αυτό είναι «προς όφελος της ειδικής εκκαθάρισης».
Θυμίζουμε ότι το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης το Γενάρη αποδέχτηκε την αίτηση ειδικής εκκαθάρισης του ελληνικού Δημοσίου για την ΕΛΒΟ και όρισε ειδικό εκκαθαριστή την εταιρεία «Ernst & Young», την οποία είχε προτείνει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Λίγους μήνες μετά, ο εκκαθαριστής μπήκε στην ΕΛΒΟ και ξεκίνησε τη διαδικασία.
Στις 13 Οκτώβρη ανακοινώθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία η ΕΛΒΟ έσπασε σε τέσσερα κομμάτια και οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν περίπου 20 μέρες για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Μάλιστα δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ό,τι αφορά το εργασιακό μέλλον των 345 εργαζομένων. Αυτή η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 3 Νοέμβρη, όμως από τότε δεν υπήρξε καμία σχετική πληροφόρηση που να ενημερώνει για το πόσοι και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι, τι τελικά θέλουν να βάλουν στο χέρι.

Αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ τώρα ανακάλυψε, ένα μήνα μετά από την ανακοίνωση διάλυσης και εκποίησης της ΕΛΒΟ, ότι η εταιρεία σπάει στα 4 και πουλιέται και οι εργαζόμενοι δε διασφαλίζονται; Δεν πείθει κανένα. Με τέτοιες τακτικές, του τάχα «προοδευτικού» πόλου μέσα στη συγκυβέρνηση, δεν μπορεί πλέον να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και να κρύβει τις ευθύνες του. Και μάλλον μάταια προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά, μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Α.Α.

20/11/2015

No comments:

Post a Comment