Tuesday, November 10, 2015

Στήνουν σκηνικό Ιμίων οι Τούρκοι

Ποιοι "στήνουν" ελληνοτουρκική κρίση με "βόμβες παραπληροφόρησης"; Επανάληψη Ιμίων;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ελληνοτουρκική κρίση, μετά τις πολεμικές ιαχές του αρχηγού του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου ο οποίος την Κυριακή είπε ότι η Αγκυρα έχει δώσει εντολές για κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο.


Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αναμενόμενη κλιμάκωση της προκλητικότητας εξαιτίας της συμφωνίας του Καϊρου, η ανησυχία είναι έκδηλη. Σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος ενημερώνει τον Κ. Παπούλια για τις εξελίξεις ενώ πηγές που επικαλείται το «Βήμα» ανέφεραν: «Εχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».


Πάντως, αυτό για το οποίο ανησυχούν περισσότερο στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι η Αγκυρα στήνει σκηνικό Ιμίων θέλοντας ουσιαστικά να «κατεβάσουν σημαίες» οι Έλληνες και οι Κύπριοι. Πρόκειται για την απαίτηση της Τουρκίας να παγώσει κάθε δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» και των άλλων πλοίων που το υποστηρίζουν. Πρόκειται για μια τακτική της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και συνακόλουθα και των άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος που έκλεισαν τη συμφωνία για χάραξη ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, η Αθήνα ετοιμάζεται για νέα τριμερή συνάντηση, αυτή τη φορά με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ο Ν. Αναστασιάδης στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα, όπου στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου θα δώσουν ώθηση στις διμερείς σχέσεις τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στο κεφάλαιο της Ασφάλειας που λόγω της κατάστασης στη Συρία δημιουργεί νέες προκλήσεις.

Σύμφωνα με το Εθνος, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Αθήνα υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του ισραηλινού ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Νισίμ Μπεν Σιτρίτ για διαβουλεύσεις με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Αναστάσιο Μητσιάλη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές με σκοπό την προετοιμασία νέας Τριμερούς μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, η οποία φυσικά θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχει από την Κύπρο είτε ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Αλ. Ζήνων, είτε ο αναπληρωτής του Τ. Τζιωνής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία της νέας Τριμερούς με το Ισραήλ.

Αυτές οι πληροφορίες για νέα τριμερή ήταν η βασική αιτία για τις «πολεμικές» δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου ο οποίος έσπευσε να πει επίσης ότι διαθέτει 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο προσωπικό.
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Φάλαινα μέχρι τις 14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
10/11/2015


 

 Ποιοι "στήνουν" ελληνοτουρκική κρίση με "βόμβες παραπληροφόρησης"; Επανάληψη Ιμίων;

Δήθεν ειδήσεις ,”αποκαλύψεις” και σενάρια “φωτιάς στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο”, απειλούν να προκαλέσουν από το πουθενά μια κρίση που η Τουρκία με λύσσα επιζητά και η Ελλάδα δεν θέλει. Τα όσα έχουν επιχειρηθεί να γίνουν τις τελευταίες ώρες με την διαρροή -από που άραγε;- αναξιόπιστων πληροφοριών και σεναρίων είναι τουλάχιστον ύποπτα και πρέπει να απασχολήσουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Χθες βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθασε η “πληροφορία” ότι οι Τούρκοι στέλνουν πλατφόρμα στην Κύπρο. Για την ακρίβεια ότι η πλατφόρμα πλέει ρυμουλκούμενη προς την Κύπρο. Λογικό να αναστατωθούν οι δημοσιογράφοι. Ποια ήταν η αλήθεια που στο “πάρα πέντε” αποκαλύφθηκε και δεν …κηρύχθηκε ο πόλεμος;

Ρουμάνικη πλατφόρμα με σημαία Μάλτας, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες -μέχρι 90 μέτρα βάθος φθάνουν οι δυνατότητές της- που χρησιμποιούσαν οι Τούρκοι στην Αλεξανδρέττα, ρυμουλκείτο πράγματι για την Κύπρο. Για που ακριβώς; Για την Λεμεσσό όπου θα κάνει δίμηνες επισκευές. Το πιο ωραίο; Την πλατφόρμα ρυμουλκούσε ρυμουλκό κυπριακής εταιρείας!!!

Την ίδια περίπου ώρα γράφονταν διάφορα απίθανα σενάρια για “μυστική άσκηση αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο”,με την συμμετοχή και Ισραηλινών. Επρόκειτο για προγραμματισμένη και γνωστή συντήρηση αλεξιπτωτιστών!

Όλα αυτά πρέπει να προβληματίσουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία η οποία πρέπει να αποδεχτεί ότι το μόνο αντίδοτο στο δηλητήριο της επικινδυνης παραπληροφόρησης είναι η έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση. Θα επαναλάβουμε ότι πρέπει να καταλάβουν στο ΥΠΕΘΑ ότι η ενημέρωση είναι “όπλο”. Ας το αξιοποιήσουν “επιχειρησιακά” κι όχι για δημόσιες σχέσεις.


Επειδή όλοι μας -και οι δημοσιογράφοι- ζήσαμε τα Ίμια και θυμόμαστε πως ξεκίνησαν και πόσο εύκολα τα κάναμε όλα στους Τούρκους καλό θα είναι να είμαστε πάρα πολύ υποψιασμένοι και καχύποπτοι. Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ότι κι αν επιχειρήσει να προκαλέσει η Τουρκία. Αν θέλει η Τουρκία ας προχωρήσει. Εκείνη έχει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα στην περιοχή. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε, τίποτα. Αντιθέτως αυτή τη περίοδο βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο συνεννόησης με πολλές σημαντικές χώρες της περιοχής, έχουμε δρομολογήσει κάποια σημαντικά θέματα και δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε …χάρες στον Ερντογάν.


Οι προκλήσεις των Τούρκων πρέπει να αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Αν η Τουρκία θέλει να το …πάει παραπέρα, εδώ είμαστε…


Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
OnAlert
6/11/2015


Διαβάστε ακόμη:

Ο Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης εξηγεί τι έκαναν οι Τούρκοι στο Αιγαίο - ΒΙΝΤΕΟ


No comments:

Post a Comment