Friday, November 13, 2015

Ενταση και χημικά έξω από τη Νομική

 Νέα πορεία για την καταστολή στη Νομική
Πορεία με αφετηρία τα Προπύλαια, πραγματοποιούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, το απόγευμα της Πέμπτης, στη σκιά των επεισοδίων που έγιναν το πρωί. Στο πλευρό των χιλιάδων φοιτητών που συμμετέχουν στην πορεία, βρίσκονται αλληλέγγυοι πολίτες, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Η πορεία προχώρησε ως την Ομόνοια και στη συνέχεια έστριψε για Σταδίου, με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Η πορεία έφτασε μέχρι τη Βουλή και στη συνέχεια αποφασίστηκε να κατευθυνθεί προς το Πολυτεχνείο. Ωστόσο, τελικά η πορεία έφτασε στη γωνία Σίνα και Ακαδημίας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αποκλείουν την πρόσβαση προς τη Σίνα.
Κλειστοί κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας από τους οποίους διέρχεται η πορεία των φοιτητών.

ΜΑΤ σε Νομική και ΑΣΟΕΕ

Υπενθυμίζεται πως το πρωί, η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής για κατάληψη του Ιδρύματος εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου προκάλεσε την κινητοποίηση της Πρυτανείας, η οποία, επιλέγοντας για ακόμη μία φορά την τακτική του lock out, έστειλε από το βράδυ της Τετάρτης αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κτίριο.

Ομάδα φοιτητών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στο κτίριο, ωστόσο οι αστυνομικοί τούς απώθησαν, ενώ έγινε και ρίψη αντικειμένων. Οι φοιτητές κρατώντας πανό, κατέλαβαν το ρεύμα καθόδου της Ακαδημίας, αλλά δυνάμεις της αστυνομίας τούς περικύκλωσαν και τους απώθησαν με τις ασπίδες τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος. Περίπου μία ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε δεύτερη επέμβαση της αστυνομίας, με στόχο να διαλυθεί η ομάδα των φοιτητών που βρίσκεται στον παράδρομο της Ακαδημίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης, δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι από επίθεση των ΜΑΤ.
Στη μία το μεσημέρι εκατοντάδες φοιτητές ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας κρατώντας πανό που ανέγραφαν «Από τα τανκς του '73 στα ΜΑΤ του Φορτσάκη, οι μέρες αφθονίας σας είναι μετρημένες». Ωστόσο, αποκλείστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις και η πορεία διαλύθηκε.
Ανάλογη η κατάσταση και στην ΑΣΟΕΕ, όπου αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στην είσοδο του κτιρίου.

Επεισόδια φοιτητών με τα ΜΑΤ έξω από τη Νομική

Θυμίζουμε ότι οι φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολών τους.
Βασικό αίτημα των φοιτητών του ΕΚΠΑ είναι η επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, ενώ εκφράζουν και την αντίθεσή τους στη μέθοδο φύλαξης του κτιρίου της πρυτανείας που εφαρμόζει ο Θεόδωρος Φορτσάκης. Στο σύνολό τους οι φοιτητές εναντιώνονται στις διαγραφές των «αιωνίων».
Η Φιλοσοφική Σχολή αποφάσισε κατάληψη για σήμερα και αύριο, ενώ η Νομική Σχολή θα είναι κατειλημμένη από αύριο μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου. Η γενική συνέλευση των φοιτητών έθεσε την κινητοποίηση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.



 Ενταση και χημικά έξω από τη Νομική

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ενταση επικράτησε νωρίς πρωί έξω από το κτίριο της Νομικής, όπου βρίσκονται παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή κατάληψης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους συγκεντρωμένους φοιτητές
Ομάδα φοιτητών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, ωστόσο οι αστυνομικοί τους απώθησαν, ενώ εκτοξεύτηκαν και αντικείμενα και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών.


Σύμφωνα με τους φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ιδρύματος, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και βίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο φοιτητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Η εντολή που των αστυνομικών ήταν να μην επιτραπεί στους φοιτητές να προσεγγίσουν την είσοδο του ιδρύματος.
Τα πνεύματα ηρέμησαν ωστόσο οι φοιτητές παρέμειναν συγκεντρωμένοι στον πεζόδρομο που οδηγεί στην Πανεπιστημίου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ η κυκλοφορία στην Ακαδημίας και τη Σόλωνος διεξάγεται κανονικά.

Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων
Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων

Η ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων έξω από τη Νομική με απόφαση των πρυτανικών αρχών, ενώ κλειστό είναι και το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όπου αναβλήθηκε η ορκωμοσία των αποφοίτων μαθηματικών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
Ακόμη, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Με ανακοίνωσή της η ΑΣΟΕΕ ενημερώνει ότι το κεντρικό κτίριο θα παραμείνει κλειστό από σήμερα μέχρι και την Τρίτη 18 Νοεμβρίου.

Πορεία στα Προπύλαια

Οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από τη Νομική πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στα Προπύλαια

Ενταση και χημικά έξω από τη Νομική

Με την ολοκλήρωση της πορείας, σταδιακά αποκαθίσταται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς νωρίτερα οι διαδηλωτές αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς οι οποίοι δεν πρόλαβαν να διακόψουν την κυκλοφορία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Πανεπιστημίου.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, μέσω των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου, κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια, όπου είναι συγκεντρωμένοι φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη Νομική Σχολή.

Ενταση και χημικά έξω από τη Νομική
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, και ο γιος του δολοφονημένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, Διονύσης, ο οποίος καταδίκασε την αστυνομική βία και δήλωσε τη συμπαράστασή του στους τραυματισμένους φοιτητές.

Η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών για το κλείσιμο

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για την απόφασή τους να κλείσουν τα κτίρια του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας εξέδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.
«Μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτήρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13/11/14 έως και την προσεχή Δευτέρα 17/11», αναφέρει η ανακοίνωση.

Φοιτητές κρατούν πανό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας
Φοιτητές κρατούν πανό κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας 
«Για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών. Ζητούμε την κατανόηση όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και των εργαζομένων του Ιδρύματος για την ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ένταση «μεταφέρθηκε» και στη Βουλή

Τα επεισόδια έξω από τη Νομική Σχολή ανέβασαν το θερμόμετρο και εντός Βουλής, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Δρίτσα να καταγγέλει «νέα απίστευτη συμπεριφορά κυβερνητικής καταστολής».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας παρίστανται στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών για τον αποκλεισμό της Νομικής Σχολής
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας παρίστανται στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών για τον αποκλεισμό της Νομικής Σχολής 
«Να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμόζονται. Οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν το καθήκον τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις», είπε από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου υπό τις διαμαρτυρίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα αντιληφθείτε ότι υπάρχουν νόμοι, κράτος δικαίου. Αυτά που ξέρετε τελείωσαν. Αν γίνεται υπέρβαση του νόμου θα υπάρχει έλεγχος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι εκλεγμένες.
«Εσείς είστε με τους απ' έξω εμείς με τους μέσα. Εσείς είστε με την τρομοκρατία, με τις καταλήψεις, με την ανομία», είπε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος.

Βούλτεψη: Αλλο χώρος μάθησης, άλλος καταλήψεων

Ενταση και χημικά έξω από τη Νομική
Για την αποκατάσταση της τάξης στα Πανεπιστήμια εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

«Όσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλλουν τον νόμο της ζούγκλας στα Πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων. Η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό απαιτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι», σημειώνει η κ.Βούλτεψη.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Διαγωνισμός αυταρχισμού και τρομοκρατίας

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά κάνουν διαγωνισμό αυταρχισμού και τρομοκρατίας.


Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει είσοδο της Νομικής Σχολής Αθηνών
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει είσοδο της Νομικής Σχολής Αθηνών 
«Γι' άλλη μια χρονιά, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ, σ' ένα διαγωνισμό αυταρχισμού και τρομοκρατίας, προκηρύσσουν πενθήμερο λοκ-άουτ ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ ήδη το κτίριο της ΝΟΠΕ είναι περικυκλωμένο από ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Οι υπερασπιστές της 'ομαλότητας' και οι θιασώτες του 'κανονικού' Πανεπιστημίου, κρατάνε σκανδαλωδώς κλειστές τις σχολές χωρίς κανένα απολύτως λόγο και χωρίς να διατρέχεται ο παραμικρός κίνδυνος», προσθέτει.


Οι πόρτες της σχολής έχουν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στην είσοδο υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ.
Οι πόρτες της σχολής έχουν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στην είσοδο υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ.
«Η προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης της νεολαίας δε θα περάσει. Η δυναμική επανεμφάνιση του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος μας δίνει ώθηση γι' ακόμα μαζικότερους, νεολαιίστικους και λαϊκούς αγώνες μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση που καταστρέφει τις ζωές μας. Χούντα δε γνωρίσαμε, ούτε δημοκρατία! Ούτε μια μέρα χαμένη!», καταλήγει η ανακοίνωση της Νεολαίας.

ΚΚΕ: Προκλητική ενέργεια

Για προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών ΕΚΠΑ και ΑΣΟΕΕ έκανε λόγο σε σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ.
«Καταγγέλουμε την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ, να αναστείλλουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολών με το πρόσχημα της πρόκλησης επεισοδίων, μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Την απόφασή τους αυτή δεν δίστασαν να την υλοποιήσουν επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ, με τα οποία περικύκλωσαν τις σχολές και τους φοιτητές, στους οποίους μάλιστα επιτέθηκαν και χτύπησαν τη στιγμή που προσπάθησαν να μπουν στις σχολές τους για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μαθημάτων και δραστηριοτήτων των συλλόγων τους», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Η κυβέρνηση είναι η βασική υπεύθυνη αυτής της κατάστασης γιατί καλλιεργεί το δόγμα «νόμος και τάξη» στις σχολές, εντείνει το κλίμα αυταρχισμού και οργανώνει την καταστολή σε βάρος της συλλογικής δράσης. Επιβεβαιώνεται και με τις ενέργειες αυτές πως οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών δεν είναι η «ομαλή λειτουργία» των ιδρυμάτων, όπως επικαλούνται, αλλά να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια - επιχειρήσεις σε στρατόπεδα, όπου θα καταστέλλονται οι αγωνιστικές και συλλογικές δραστηριότητες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις σπουδές και στη ζωή των φοιτητών, καθώς και των εργαζομένων στα ιδρύματα», προσθέτει.
«Τα συγχαρητήρια του κ. Σαμαρά και του κ. Λοβέρδου στον κ. Φορτσάκη αποδεικνύουν πως η αντιλαϊκή πολιτική είναι «νύχι – κρέας» με την καταστολή. Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στα ΑΕΙ – ΤΕΙ , που υποβαθμίζει τις σπουδές και καταδικάζει μαζικά τους φοιτητές στην ανεργία και την κακοπληρωμένη εργασία, πρέπει να βρει απέναντί της το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και συνολικά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Και καταλήγει: «Καλούμε τους φοιτητές να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και την καταστολή που τη συνοδεύει, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων και των σύγχρονων δικαιωμάτων τους. Να πάρουν μέρος στο γιορτασμό για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία».
  • Διαβάστε ακόμη:
Κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια στη Νομική
«Φρούριο» η Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΕΘΝΟΣ
13/11/2015



ΚΚΕ: Προκλητική ενέργεια η αναστολή λειτουργίας των Σχολών

Η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ σε πορεία  Την καταστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική καταγγέλει το
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στον προληπτικό αποκλεισμό των πανεπιστημιακών σχολών από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ καταγγέλλει ως προκλητική την «ενέργεια των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ να αναστείλουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολών με το πρόσχημα της “πρόκλησης επεισοδίων”» εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι πρυτανικές αρχές δεν δίστασαν να επιστρατεύσουν τα ΜΑΤ, «με τα οποία περικύκλωσαν τις σχολές και τους φοιτητές, στους οποίους μάλιστα επιτέθηκαν και χτύπησαν τη στιγμή που προσπάθησαν να μπουν στις σχολές τους για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μαθημάτων και δραστηριοτήτων των συλλόγων τους».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καθιστά υπεύθυνη για την κατάσταση την κυβέρνηση, η οποία, εντείνει το κλίμα αυταρχισμού και οργανώνει την καταστολή σε βάρος της συλλογικής δράσης.
Σημειώνει πως «οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και των πρυτανικών Αρχών δεν είναι η “ομαλή λειτουργία” των ιδρυμάτων, αλλά να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια-επιχειρήσεις σε στρατόπεδα, όπου θα καταστέλλονται οι αγωνιστικές και συλλογικές δραστηριότητες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις σπουδές και στη ζωή των φοιτητών, καθώς και των εργαζομένων στα ιδρύματα».

Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. στα εκπαιδευτικά ιδρύματα καταδικάζει μαζικά τους φοιτητές στην ανεργία και την κακοπληρωμένη εργασία και τους καλεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.


 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
13/11/2015


No comments:

Post a Comment