Saturday, November 21, 2015

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Η εκδήλωση – ανακήρυξης που είχε προγραμματιστεί στο Ωδείο Ρεθύμνου διαλύθηκε υπό το βάρος της αντίδρασης των συγκεντρωμένων που κρατούσαν πορτρέτα με φωτογραφίες των νεκρών ηρώων του πολέμου φωνάζοντας συνθήματα.

Οι συγκεντρωμένοι αναφέρθηκαν στην ηρωική Μάχη της Κρήτης, στις Γερμανικές βαρβαρότητες της κατοχής ενώ επέκριναν τον Γερμανό καθηγητή όπως και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης που πήρε την πρωτοβουλία αναγόρευσης του Ρίχτερ σε Επίτιμο διδάκτορα.

Μέσα σε κλίμα έντασης ο Γερμανός καθηγητής απεχώρησε από το Ωδείο, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν αναφέρει στο βιβλίο του αυτά ακριβώς για τα οποία τον κατηγορούν. Το βιβλίο του κ. Ρίχτερ, που όπως έγινε γνωστό κυκλοφόρησε πριν από δυο χρόνια και έχει επικριθεί εξ αρχής από πολλούς.

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη


Στο βιβλίο με αντικείμενο τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Ρίχτερ χαρακτηρίζει την παγκοσμίως γνωστή ηρωική Μάχη της Κρήτης ως «στρατιωτικό μύθο» Παράλληλα υιοθετεί την άποψη ότι «οι άτακτοι Κρήτες, που έλαβαν όπλα κατά των μονάδων εισβολής (αλεξιπτωτιστές, ορεινοί κυνηγοί), μεταχειρίστηκαν «βάναυσες» και «βάρβαρες « πρακτικές σε βάρος των Γερμανών τραυματιών, αιχμαλώτων ή και νεκρών, παραβιάζοντας το Δίκαιο του Πολέμου».
Όμως η περίπτωση του κ. Ρίχτερ πέρα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σ' όλη την Κρήτη από στρατιωτικούς, καθηγητές, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων κ.α.


«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

Μάλιστα ξεχώρισε η άμεση κινητοποίηση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη, που παρενέβη με επιστολή του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητώντας του έγκαιρα να ματαιώσει την εκδήλωση. Τις έντονες αντιδράσεις τους εξέφρασαν παράλληλα ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών Ρεθύμνου, και ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Ο κ. Ρίχτερ προσβάλλει την Αντίσταση και τη Θυσία του κρητικού λαού. Ο λαϊκός ξεσηκωμός, η απαράμιλλη γενναιότητα και η γενναιοψυχία των Κρητικών, που τίμησαν και έθαψαν τους νεκρούς και περιέθαλψαν τους τραυματίες εισβολείς της Βέρμαχτ δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ούτε, άλλωστε, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε το Γ´ Ράιχ στην Ελλάδα. Ας μη ματαιοπονούν: η κάθαρση από την ανείπωτη τραγωδία της Γερμανικής Κατοχής δεν μπορεί να επέλθει χωρίς Δικαιοσύνη και Αποζημίωση! » δήλωσε στο «Έθνος» ο Αριστομένης Συγγελάκης.


«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

Ωστόσο καταπέλτης σε δηλώσεις της είναι η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ντανιέλα Μαρούδα που είπε χαρακτηριστικά: «Ακόμη και αν η πρόθεση είναι θετική, το αποτέλεσμα ενδέχεται να καταστεί επικίνδυνο για τις νομικές θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών».

Εξ ίσου καταπέλτης για την πρόθεση αυτή εκ μέρους του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών να ανακηρύξει σε επίτιμο διδάκτορα του Χάιντς Ρίχτερ εμφανίστηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηράκλειο 98,4» ο Στέλιος Περράκης, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο .

«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

«Επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί για τον αγώνα του κρητικού λαού που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι ανεπίτρεπτοι. Είναι προσβολή και πρόκληση στις θυσίες ενός λαού με τόσα θύματα. Ένα Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί ξεκομμένο από την κοινωνία.. Δεν μπορώ να φανταστώ το πώς ένα Πανεπιστήμιο της Κρήτης θέλει να κάνει επίτιμο διδάκτορα ένα πρόσωπο που προσβάλλει την Κρήτη και τους Κρητικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περράκης.

Όλες οι αντιδράσεις είναι προκατασκευασμένες και εκ του πονηρού, δηλώνει από την πλευρά του στο «ΕΘΝΟΣ» Ο καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης, Αντρέας Στεργίου, ο οποίος έκανε και την πρόταση αναγόρευσης του κυρίου Ρίχτερ σε επίτιμο Διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτη.


«Σεισμός» για τον Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο ίδιος έκανε λόγο για υποκινητές της αντίδρασης που παράλληλα αναμιγνύονται στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου. «Κάποιοι δεν διάβασαν το βιβλίο του κ. Ρίχτερ ολόκληρο, αλλά πήραν επιλεκτικά μικρά αποσπάσματα και επιχειρούν να κατασκευάσουν προκατασκευασμένες εντυπώσεις» δήλωσε στο «ΕΘΝΟΣ» ο κ. Στεργίου.
Μάλιστα τόνισε ότι «ο κ. Ρίχτερ είναι φιλέλληνας και έχει ένα τεράστιο συγγραφικό έργο. Ήταν ο πρώτος που στην Δ. Ευρώπη ανέδειξε τα εγκλήματα των Γερμανών, ενώ έχει γράψει βιβλία για την Ελλάδα με αναφορές στην βιαιότητα των γερμανικών στρατευμάτων ενώ για το έργο του το 2000 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κων/νο Στεφανόπουλο με τον χρυσό φοίνικα».
Ωστόσο τα «πυρά» συναδέλφων του από το τμήμα πολιτικής επιστήμης δέχεται ο κ. Στεργίου καθώς κάνουν λόγο για απόκρυψη στοιχείων από τον εισηγητή και η απόφαση της αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ ελήφθη έχοντας άγνοια για την ύπαρξη του επίμαχου βιβλίου.


Μανόλης Κοκολάκης
ΕΘΝΟΣ
21/11/2015

No comments:

Post a Comment