Δύο σεισμοί εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά τη 1 τα ξημερώματα στον Ευβοϊκό κόλπο.Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 01:05 τα ξημερώματα της Τρίτης και είχε επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Χαλκίδα, με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.
Στη συνέχεια, μετά από 4 λεπτά, στη 01:09 σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση, επίσης εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.
Στη 01:13 σημειώθηκε μία τρίτη σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη 01:18 μία τέταρτη εντάσεως 3,4 Ρίχτερ.
Έντονη σεισμική δραστηριότητα-6 σεισμοί σε 35 λεπτά
Συνολικά έξι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μέσα σε μόλις 35 λεπτά, από την αρχική, διπλή σεισμική δόνηση, εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον Ευβοϊκό κόλπο.
Σύμφωνα με τον χάρτη και τις προκαταρκτικές μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την πρώτη ισχυρή δόνηση 5,2R που εκδηλώθηκε στη 01:05 τα ξημερώματα της Τρίτης, έως και τη 01:40, όποτε και σημειώθηκε σεισμός εντάσεως 3,7R, συνολικά εκδηλώθηκαν 6 σεισμικές δονήσεις.
Αναλυτικότερα, η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,2R εκδηλώθηκε στη 01:04, στη συνέχεια, μετά από 4 λεπτά, στη 01:09, σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση, επίσης εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.
Στη 01:13 σημειώθηκε τρίτη σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8R, ενώ στη 01:18 μία τέταρτη εντάσεως 3,4R.
Τέλος, στη 01:39 εκδηλώθηκε άλλη μία σεισμική δόνηση, εντάσεως 2,6 R και αμέσως μετά από ένα λεπτό, στη 01:40 ένας έκτος σεισμός εντάσεως 3,7R.
Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας είχαν πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
2:54 Νέα σεισμική δόνηση αισθητή στην Αττική
enikos
18/11/2015
ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στη Χαλκίδα «ταρακούνησε» και την Αθήνα
Ανησυχία για ενεργοποίηση των «φονικών» ρηγμάτων της περιοχής
Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση, έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στη Χαλκίδα λίγο μετά την 1 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στην 1:05, ενώ στην 1:09 σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός ίδιας έντασης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο των σεισμών ήταν 4 χλμ δυτικά της Μαλεσίνας, 28 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 90 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας. Πρόκειται για το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης, που ταρακούνησε όλη τη χώρα, καθώς οι δυο σεισμοί ήταν επιφανειακοί με εστιακό βάθος 20 χλμ.
Εκτός από την Εύβοια, οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε Αθήνα και Αττική και χαρακτηρίζονταν από μεγάλη διάρκεια και έντονη βοή. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Βοιωτία.
Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν δύο ακόμη σεισμοί, 3,7 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,5 Ρίχτερ στις 01:18, στην ίδια περιοχή.
Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στη Χαλκίδα «ταρακούνησε» και την Αθήνα - Ανησυχία για ενεργοποίηση των «φονικών» ρηγμάτων της περιοχής
Οι αρχές της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πρώτο μισάρωρο μετά τον σεισμό δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές εκτός από ορισμένες κατολισθήσεις στην Εύβοια.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε σήμερα το πρωί, ότι δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης.
ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.
Μιλώντας ζωντανά στο star, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι: "Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό".
Σε ερώτηση για το αν ο σεισμός προήλθε από το φονικό ρήγμα της Αταλάντης είπε ότι δεν προέρχεται από εκεί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.
Μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι εκτός από τα ρήγματα Αταλάντης, Καμμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν και άλλα, δεκάδες, μικρότερα τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς σε αυτά τα μεγέθη.
Το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ανέφερε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι' αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.
Είπε πως είτε μιλάμε για δύο δονήσεις από το ίδιο ρήγμα που “έσπασε” σε δύο σημεία, είτε για ενεργοποίηση δύο διπλανών ρηγμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Λέκκας, αυτό ήταν καλό καθώς εκτονώθηκε σταδιακά η δύναμη που είχε αναπτυχθεί και έτσι δεν υπήρξε μία μεγαλύτερη δόνηση.
Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Λέκκας είπε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι απίθανο καθώς ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων έχουμε μετά από πολύ μεγαλύτερους σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ και πάνω
ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Τσελέντης: «Δεν είμαι βέβαιος ότι ο διπλός σεισμός ήταν ο κύριος»
Επιφυλακτικός σχετικά με το αν ο διπλός σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Χαλκίδα είναι ο κύριος σεισμός, εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκης Τσελέντης.
«Η περιοχή έχει πολύ μεγάλο δυναμικό και η μετασεισμική ακολουθία δεν με ικανοποιεί» τόνισε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ανέφερε πως θα πρέπει «να καταγράψουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να πούμε με περισσότερη βεβαιότητα πως όντως η διπλή δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν η κύρια».
«Το γεγονός πως δεν πρόκειται ακριβώς για το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά για άλλο μικρότερο, που βρίσκεται ανατολικότερα, μας καθησυχάζει λίγο, αλλά δεν σημαίνει 100% πως το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
«Να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί τις επόμενες μέρες», ζήτησε από όλους ο κ. Τσελέντης, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει «να αποφύγουν τα παλιά σπίτια για 1-2 μέρες και να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
18/11/2015
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το φονικό ρήγμα της Αταλάντης που έχει δώσει σεισμούς 7,2 Ρίχτερ
Tο ρήγμα της Αταλάντης, είναι κανονικό γεωλογικό ρήγμα, Α-Δ έως ΑΝΑ - ΔΒΔ διεύθυνσης και κλίσης προς τα βόρεια - βορειοανατολικά, μήκους 34 χιλιομέτρων στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας. Διέρχεται από τη νότια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του όρους Χλωμό, και σχεδόν ταυτίζεται με τις σεισμικές διαρρήξεις του Απριλίου του 1894. Το ρήγμα αυτό είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης. Αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα - Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα. Το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 34 χιλιόμετρα, ενώ υποδιαιρείται σε πέντε τουλάχιστον επιμέρους τμήματα:
της Αταλάντης
του Κυπαρισσίου - Αλμύρας
της Τραγάνας - Προσκύνα
του Μαρτίνου και
της Λάρυμνας
Η σεισμική δυναμικότητα της ρηξιγενούς ζώνης όταν ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος (34 χλμ), είναι της τάξης των σεισμών του 1894 (Μs=6,7-7,0), ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ Μ 5,5-6,6, ειδικότερα μόνο το τμήμα της Αταλάντης μπορεί να συνδέεται με σεισμούς της τάξης του Μ 6,0.
Σε μια περιοχή με ενεργά ρήγματα τα ποτάμια αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη ροή τους στις ξαφνικές, κατακόρυφες μεταβολές του εδάφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο περιοχές, το Ασπρόρεμα και η Μαλεσίνα αντίστοιχα. Ανατολικά από το Ασπρόρεμα φαίνεται ότι τρία ρέματα «αναγκάστηκαν» να στραφούν προς τα αριστερά, επειδή η ροή προς τη θάλασσα εμποδίστηκε τα τελευταία μερικές χιλιάδες χρόνια, λόγω της ανάπτυξης του ρήγματος. Στη Μαλεσίνα δεν υπάρχει ομοιογενής ροή προς τη θάλασσα, αλλά τα νερά ακολουθούν δύο γενικές κατευθύνσεις προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά, αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην περιοχή αυτή τελειώνει το ρήγμα, δηλαδή η καταβύθιση της περιοχής είναι μικρή.
Σεισμική Δραστηριότητα
Οι Διόδωρος Σικελιώτης και Θουκυδίδης γράφουν για ένα μεγάλο σεισμό το καλοκαίρι του 426 π.Χ. με συνταρακτικές συνέπειες, όπως η καταστροφή της πρωτεύουσας της Οπουντίας Λοκρίδας. Οι ίδιοι πάλι αναφέρουν ένα τρομερό σεισμό το 396 π.Χ. Πιθανολογείται ότι οι σεισμοί αυτοί ήταν η κύρια καταστροφή των αρχαίων πόλεων της περιοχής. Ο μεγαλύτερος όμως και ο πιο γνωστός σεισμός της Λοκρίδας παραμένει ως σήμερα αυτός του 1894 εξαιτίας των πολλών θυμάτων και των εκτεταμένων υλικών καταστροφών κυρίως όμως λόγω των εντυπωσιακών γεωλογικών και γεωμορφολογικών φαινόμενων που ακολούθησαν. Ένας σύντομος κατάλογος των σεισμών της περιοχής με πιθανολογούμενα επίκεντρα:
427/426 π.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο.
Οι περιγραφές που έχουμε στα χέρια μας από Θουκυδίδη (σύγχρονος μάλιστα του σεισμού), Διόδωρο Σικελιώτη και Στράβωνα μιλούν για τεράστιες καταστροφές: από μεγάλες εδαφικές μεταβολές ως τσουνάμι στο Καλλίαρο πεδίο (πεδιάδα της Αταλάντης). Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστο 3.000 νεκρούς.
105 ή 106 ή 107 μ.Χ.
Με βάση όσα είναι γνωστά σήμερα, θεωρείται ότι ο σεισμός αυτός ήταν η αιτία καταστροφής της αρχαίας πόλης του Οπούντα. Σημειώθηκε επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος φρόντισε για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
551 π.Χ. με επίκεντρο την πόλη του Σχίναιου (Αχινό ή αρχαίος Εχίνους)
Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα υπήρξε για την περιοχή ο σεισμός της άνοιξης του 551 μ.Χ. οπότε και καταστράφηκαν τα τείχη των Θερμοπυλών ενώ θεωρείται πιθανή ακόμη και αποκοπή εδάφους με τη δημιουργία του Αταλαντονησιού που ως τότε ήταν χερσόνησος.
1544μ.Χ. επίκεντρο τη Λαμία
1740μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό κόλπο
1758μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο
1870μ.Χ. με επίκεντρο ανατολικά της Αράχωβας
Σεισμοί του 1894
Το 1894 σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί. Ο πρώτος συνέβη στις 20 Απριλίου με επίκεντρο Μαλεσίνα-Μαρτίνο και ο δεύτερος τις 27 Απριλίου με επίκεντρο τη περιοχή Αταλάντης και προς Άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με το σεισμολόγο καθηγητή Κ. Μητσόπουλο που έφτασε στην περιοχή αμέσως μετά, σεισμοί αυτοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ολόκληρες κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς. Οι ανθρώπινες απώλειες έφτασαν συνολικά τα 253 θύματα. Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που ενδέχεται να ήταν και προσεισμός εκτιμάται από 6,4 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ του δευτέρου από 7,0 έως 7,2 και έδωσε ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή, αν και το επίκεντρο του ήταν μάλλον πιο βορειοδυτικά προς Άγιο Κωνταντίνο.
Ερείπια του σεισμού είναι ακόμη και σήμερα ορατά στην παραλία «Παλιομάγαζα» στο Κυπαρίσσι. Ενδεικτικό επίσης του μεγέθους του φαινομένου αποτελεί και η αναφορά του στην αγγλική εφημερίδα «The Illustrated London News» στο φύλλο του της 2ας Ιουνίου 1894. Η σημαντικότερη γεωλογική συνέπεια των σεισμών του 1894 ήταν η δημιουργία του “μεγάλου χάσματος της Λοκρίδας” που αρχικά υπολογίσθηκε στα 60 χιλιόμετρα, ενώ σήμερα ύστερα από εκτεταμένες γεωσεισμικές έρευνες, γνωρίζουμε ότι η μεγάλη αυτή διάρρηξη δεν ξεπερνά τα 35 χλμ.
1900 - Σήμερα
Από το 1900 έως και την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε έχουν σημειωθεί οι παρακάτω σεισμικές δονήσεις:
Σεπτέμβριος 1916 με επίκεντρο 25 χλμ βόρεια της Αταλάντης και μέγεθος 5,8 R
Ιούλιος 1935 με επίκεντρο 2,5 χλμ νότια της Αταλάντης και μέγεθος 5,1 R
Ιανουάριος του 1969 με επίκεντρο ίδιο με αυτό των σεισμών του 1894 και μέγεθος 4,2 R
Νοέμβριος 1974 με επίκεντρο νότια της ζώνης Αταλάντης – Μαρτίνου και μέγεθος 4,6 R
Δεκέμβριος 1974 και Ιανουάριος 1975 με επίκεντρο το Μαρτίνο και μέγεθος 4 έως 4,4 R
Οκτώβριος 1976 με επίκεντρο νότια της ζώνης Αταλάντης – Μαρτίνου και μέγεθος 4,6 R
Ιούνιος 1986 (μέγεθος 4,9 R), Αύγουστος 1998 (μέγεθος 4,7 R), Σεπτέμβριος 1992 (μέγεθος 4,2 R), Αύγουστος 1998 (μέγεθος 4,2 R) με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Αταλάντης και Γουλεμίου.
Λίγες μέρες μετά το σεισμό της Αθήνας την 7η Σεπτεμβρίου του 1999, καταγράφηκε δόνηση μικρού μεγέθους στην περιοχή του Μαρτίνου.
Από το 1964 έως το 1999, δεν έχει καταγραφεί κανένας στην περιοχή σεισμός μεγέθους μεγαλύτερος των 5 R. Η σεισμική ακολουθία με επίκεντρο κοντά στην Αμφίκλεια τις 7 Αυγούστου 2013 σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα δεν σχετίζεται με το ρήγμα.
Αν εξαιρέσουμε την έξαρση του φαινομένου το 1894, με τις δραματικές συνέπειες του, η περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μέσης σεισμικότητας», δηλαδή καταγράφονται σεισμοί μικρού βάθους με μικρά μεγέθη.
Πηγή: Βικιπέδια
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
18/11/2015
Στη συνέχεια, μετά από 4 λεπτά, στη 01:09 σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση, επίσης εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.
Στη 01:13 σημειώθηκε μία τρίτη σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη 01:18 μία τέταρτη εντάσεως 3,4 Ρίχτερ.
Έντονη σεισμική δραστηριότητα-6 σεισμοί σε 35 λεπτά
Συνολικά έξι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μέσα σε μόλις 35 λεπτά, από την αρχική, διπλή σεισμική δόνηση, εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον Ευβοϊκό κόλπο.
Σύμφωνα με τον χάρτη και τις προκαταρκτικές μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την πρώτη ισχυρή δόνηση 5,2R που εκδηλώθηκε στη 01:05 τα ξημερώματα της Τρίτης, έως και τη 01:40, όποτε και σημειώθηκε σεισμός εντάσεως 3,7R, συνολικά εκδηλώθηκαν 6 σεισμικές δονήσεις.
Αναλυτικότερα, η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,2R εκδηλώθηκε στη 01:04, στη συνέχεια, μετά από 4 λεπτά, στη 01:09, σημειώθηκε δεύτερη σεισμική δόνηση, επίσης εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.
Στη 01:13 σημειώθηκε τρίτη σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8R, ενώ στη 01:18 μία τέταρτη εντάσεως 3,4R.
Τέλος, στη 01:39 εκδηλώθηκε άλλη μία σεισμική δόνηση, εντάσεως 2,6 R και αμέσως μετά από ένα λεπτό, στη 01:40 ένας έκτος σεισμός εντάσεως 3,7R.
Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν την Αττική και τους όμορους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας είχαν πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
2:54 Νέα σεισμική δόνηση αισθητή στην Αττική
enikos
18/11/2015
ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στη Χαλκίδα «ταρακούνησε» και την Αθήνα
Ανησυχία για ενεργοποίηση των «φονικών» ρηγμάτων της περιοχής
Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση, έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στη Χαλκίδα λίγο μετά την 1 τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η πρώτη δόνηση είχε μέγεθος 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στην 1:05, ενώ στην 1:09 σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός ίδιας έντασης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο των σεισμών ήταν 4 χλμ δυτικά της Μαλεσίνας, 28 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας και 90 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας. Πρόκειται για το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης, που ταρακούνησε όλη τη χώρα, καθώς οι δυο σεισμοί ήταν επιφανειακοί με εστιακό βάθος 20 χλμ.
Εκτός από την Εύβοια, οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε Αθήνα και Αττική και χαρακτηρίζονταν από μεγάλη διάρκεια και έντονη βοή. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές και στη Βοιωτία.
Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν δύο ακόμη σεισμοί, 3,7 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,5 Ρίχτερ στις 01:18, στην ίδια περιοχή.
Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στη Χαλκίδα «ταρακούνησε» και την Αθήνα - Ανησυχία για ενεργοποίηση των «φονικών» ρηγμάτων της περιοχής
Οι αρχές της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πρώτο μισάρωρο μετά τον σεισμό δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές εκτός από ορισμένες κατολισθήσεις στην Εύβοια.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε σήμερα το πρωί, ότι δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης.
ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.
Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.
Μιλώντας ζωντανά στο star, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι: "Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό".
Σε ερώτηση για το αν ο σεισμός προήλθε από το φονικό ρήγμα της Αταλάντης είπε ότι δεν προέρχεται από εκεί. Τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενεργοποίησης του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1894, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σε 700 με 800 χρόνια μπορεί να δώσει έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό.
Μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι εκτός από τα ρήγματα Αταλάντης, Καμμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν και άλλα, δεκάδες, μικρότερα τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς σε αυτά τα μεγέθη.
Το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Ανέφερε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι' αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.
Είπε πως είτε μιλάμε για δύο δονήσεις από το ίδιο ρήγμα που “έσπασε” σε δύο σημεία, είτε για ενεργοποίηση δύο διπλανών ρηγμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Λέκκας, αυτό ήταν καλό καθώς εκτονώθηκε σταδιακά η δύναμη που είχε αναπτυχθεί και έτσι δεν υπήρξε μία μεγαλύτερη δόνηση.
Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Λέκκας είπε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι απίθανο καθώς ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων έχουμε μετά από πολύ μεγαλύτερους σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ και πάνω
ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Τσελέντης: «Δεν είμαι βέβαιος ότι ο διπλός σεισμός ήταν ο κύριος»
Επιφυλακτικός σχετικά με το αν ο διπλός σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Χαλκίδα είναι ο κύριος σεισμός, εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκης Τσελέντης.
«Η περιοχή έχει πολύ μεγάλο δυναμικό και η μετασεισμική ακολουθία δεν με ικανοποιεί» τόνισε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ανέφερε πως θα πρέπει «να καταγράψουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να πούμε με περισσότερη βεβαιότητα πως όντως η διπλή δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν η κύρια».
«Το γεγονός πως δεν πρόκειται ακριβώς για το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά για άλλο μικρότερο, που βρίσκεται ανατολικότερα, μας καθησυχάζει λίγο, αλλά δεν σημαίνει 100% πως το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.
«Να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί τις επόμενες μέρες», ζήτησε από όλους ο κ. Τσελέντης, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει «να αποφύγουν τα παλιά σπίτια για 1-2 μέρες και να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
18/11/2015
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το φονικό ρήγμα της Αταλάντης που έχει δώσει σεισμούς 7,2 Ρίχτερ
Tο ρήγμα της Αταλάντης, είναι κανονικό γεωλογικό ρήγμα, Α-Δ έως ΑΝΑ - ΔΒΔ διεύθυνσης και κλίσης προς τα βόρεια - βορειοανατολικά, μήκους 34 χιλιομέτρων στην περιοχή της Αταλάντης Φθιώτιδας. Διέρχεται από τη νότια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του όρους Χλωμό, και σχεδόν ταυτίζεται με τις σεισμικές διαρρήξεις του Απριλίου του 1894. Το ρήγμα αυτό είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης. Αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα - Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα. Το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 34 χιλιόμετρα, ενώ υποδιαιρείται σε πέντε τουλάχιστον επιμέρους τμήματα:
της Αταλάντης
του Κυπαρισσίου - Αλμύρας
της Τραγάνας - Προσκύνα
του Μαρτίνου και
της Λάρυμνας
Η σεισμική δυναμικότητα της ρηξιγενούς ζώνης όταν ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος (34 χλμ), είναι της τάξης των σεισμών του 1894 (Μs=6,7-7,0), ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ Μ 5,5-6,6, ειδικότερα μόνο το τμήμα της Αταλάντης μπορεί να συνδέεται με σεισμούς της τάξης του Μ 6,0.
Σε μια περιοχή με ενεργά ρήγματα τα ποτάμια αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη ροή τους στις ξαφνικές, κατακόρυφες μεταβολές του εδάφους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο περιοχές, το Ασπρόρεμα και η Μαλεσίνα αντίστοιχα. Ανατολικά από το Ασπρόρεμα φαίνεται ότι τρία ρέματα «αναγκάστηκαν» να στραφούν προς τα αριστερά, επειδή η ροή προς τη θάλασσα εμποδίστηκε τα τελευταία μερικές χιλιάδες χρόνια, λόγω της ανάπτυξης του ρήγματος. Στη Μαλεσίνα δεν υπάρχει ομοιογενής ροή προς τη θάλασσα, αλλά τα νερά ακολουθούν δύο γενικές κατευθύνσεις προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά, αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην περιοχή αυτή τελειώνει το ρήγμα, δηλαδή η καταβύθιση της περιοχής είναι μικρή.
Σεισμική Δραστηριότητα
Οι Διόδωρος Σικελιώτης και Θουκυδίδης γράφουν για ένα μεγάλο σεισμό το καλοκαίρι του 426 π.Χ. με συνταρακτικές συνέπειες, όπως η καταστροφή της πρωτεύουσας της Οπουντίας Λοκρίδας. Οι ίδιοι πάλι αναφέρουν ένα τρομερό σεισμό το 396 π.Χ. Πιθανολογείται ότι οι σεισμοί αυτοί ήταν η κύρια καταστροφή των αρχαίων πόλεων της περιοχής. Ο μεγαλύτερος όμως και ο πιο γνωστός σεισμός της Λοκρίδας παραμένει ως σήμερα αυτός του 1894 εξαιτίας των πολλών θυμάτων και των εκτεταμένων υλικών καταστροφών κυρίως όμως λόγω των εντυπωσιακών γεωλογικών και γεωμορφολογικών φαινόμενων που ακολούθησαν. Ένας σύντομος κατάλογος των σεισμών της περιοχής με πιθανολογούμενα επίκεντρα:
427/426 π.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο.
Οι περιγραφές που έχουμε στα χέρια μας από Θουκυδίδη (σύγχρονος μάλιστα του σεισμού), Διόδωρο Σικελιώτη και Στράβωνα μιλούν για τεράστιες καταστροφές: από μεγάλες εδαφικές μεταβολές ως τσουνάμι στο Καλλίαρο πεδίο (πεδιάδα της Αταλάντης). Αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστο 3.000 νεκρούς.
105 ή 106 ή 107 μ.Χ.
Με βάση όσα είναι γνωστά σήμερα, θεωρείται ότι ο σεισμός αυτός ήταν η αιτία καταστροφής της αρχαίας πόλης του Οπούντα. Σημειώθηκε επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος φρόντισε για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
551 π.Χ. με επίκεντρο την πόλη του Σχίναιου (Αχινό ή αρχαίος Εχίνους)
Άλλο ένα ισχυρό πλήγμα υπήρξε για την περιοχή ο σεισμός της άνοιξης του 551 μ.Χ. οπότε και καταστράφηκαν τα τείχη των Θερμοπυλών ενώ θεωρείται πιθανή ακόμη και αποκοπή εδάφους με τη δημιουργία του Αταλαντονησιού που ως τότε ήταν χερσόνησος.
1544μ.Χ. επίκεντρο τη Λαμία
1740μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό κόλπο
1758μ.Χ. με επίκεντρο το Μαλιακό Κόλπο
1870μ.Χ. με επίκεντρο ανατολικά της Αράχωβας
Σεισμοί του 1894
Το 1894 σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί. Ο πρώτος συνέβη στις 20 Απριλίου με επίκεντρο Μαλεσίνα-Μαρτίνο και ο δεύτερος τις 27 Απριλίου με επίκεντρο τη περιοχή Αταλάντης και προς Άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με το σεισμολόγο καθηγητή Κ. Μητσόπουλο που έφτασε στην περιοχή αμέσως μετά, σεισμοί αυτοί έγιναν αισθητοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ολόκληρες κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς. Οι ανθρώπινες απώλειες έφτασαν συνολικά τα 253 θύματα. Το μέγεθος του πρώτου σεισμού, που ενδέχεται να ήταν και προσεισμός εκτιμάται από 6,4 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ του δευτέρου από 7,0 έως 7,2 και έδωσε ουσιαστικά το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή, αν και το επίκεντρο του ήταν μάλλον πιο βορειοδυτικά προς Άγιο Κωνταντίνο.
Ερείπια του σεισμού είναι ακόμη και σήμερα ορατά στην παραλία «Παλιομάγαζα» στο Κυπαρίσσι. Ενδεικτικό επίσης του μεγέθους του φαινομένου αποτελεί και η αναφορά του στην αγγλική εφημερίδα «The Illustrated London News» στο φύλλο του της 2ας Ιουνίου 1894. Η σημαντικότερη γεωλογική συνέπεια των σεισμών του 1894 ήταν η δημιουργία του “μεγάλου χάσματος της Λοκρίδας” που αρχικά υπολογίσθηκε στα 60 χιλιόμετρα, ενώ σήμερα ύστερα από εκτεταμένες γεωσεισμικές έρευνες, γνωρίζουμε ότι η μεγάλη αυτή διάρρηξη δεν ξεπερνά τα 35 χλμ.
1900 - Σήμερα
Από το 1900 έως και την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε έχουν σημειωθεί οι παρακάτω σεισμικές δονήσεις:
Σεπτέμβριος 1916 με επίκεντρο 25 χλμ βόρεια της Αταλάντης και μέγεθος 5,8 R
Ιούλιος 1935 με επίκεντρο 2,5 χλμ νότια της Αταλάντης και μέγεθος 5,1 R
Ιανουάριος του 1969 με επίκεντρο ίδιο με αυτό των σεισμών του 1894 και μέγεθος 4,2 R
Νοέμβριος 1974 με επίκεντρο νότια της ζώνης Αταλάντης – Μαρτίνου και μέγεθος 4,6 R
Δεκέμβριος 1974 και Ιανουάριος 1975 με επίκεντρο το Μαρτίνο και μέγεθος 4 έως 4,4 R
Οκτώβριος 1976 με επίκεντρο νότια της ζώνης Αταλάντης – Μαρτίνου και μέγεθος 4,6 R
Ιούνιος 1986 (μέγεθος 4,9 R), Αύγουστος 1998 (μέγεθος 4,7 R), Σεπτέμβριος 1992 (μέγεθος 4,2 R), Αύγουστος 1998 (μέγεθος 4,2 R) με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Αταλάντης και Γουλεμίου.
Λίγες μέρες μετά το σεισμό της Αθήνας την 7η Σεπτεμβρίου του 1999, καταγράφηκε δόνηση μικρού μεγέθους στην περιοχή του Μαρτίνου.
Από το 1964 έως το 1999, δεν έχει καταγραφεί κανένας στην περιοχή σεισμός μεγέθους μεγαλύτερος των 5 R. Η σεισμική ακολουθία με επίκεντρο κοντά στην Αμφίκλεια τις 7 Αυγούστου 2013 σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα δεν σχετίζεται με το ρήγμα.
Αν εξαιρέσουμε την έξαρση του φαινομένου το 1894, με τις δραματικές συνέπειες του, η περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μέσης σεισμικότητας», δηλαδή καταγράφονται σεισμοί μικρού βάθους με μικρά μεγέθη.
Πηγή: Βικιπέδια
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
18/11/2015
No comments:
Post a Comment