Thursday, November 19, 2015

Ξαναζεί το ξενοδοχείο «Εμπορικόν»

ΕΝΑΣ... ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
 Δυναμικό come back στα δρώμενα του αθηναϊκού κέντρου κάνει το ιστορικό ξενοδοχείο «Εμπορικόν», που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του με την αλλαγή της νέας χρονιάς...
Για δεκαετίες ερειπωμένο, με κατεδαφισμένο τον κεντρικό του εξώστη, κατεστραμμένη τη στέγη
του, μισοφαγωμένη την άλλοτε αρχοντική του πρόσοψη, με απόντες τους τέσσερις γύψινους Ατλαντες, σπασμένα τα παράθυρα, βανδαλισμένη την ξύλινη πόρτα και περισσότερο από έναν αιώνα ζωής στην πλάτη του, αυτό το κάποτε συναρπαστικό κτίριο, χτισμένο στο γύρισμα του περασμένου αιώνα, παρέμενε σιωπηλός μάρτυρας των μεταμορφώσεων του περίγυρού του και τώρα ξαναποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο και με την αίγλη των πέντε αστέρων είναι έτοιμο να μαγέψει πελάτες και περαστικούς.

Αιόλου 27, απέναντι από την Αγία Ειρήνη... και όλα θα επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, εκτός από τους Ατλαντες, η τύχη των οποίων αγνοείται. Η εντυπωσιακή σκάλα... ξεδιπλώνει τους τέσσερις ορόφους του κτιρίου, ενώ ως προς τον χρωματισμό της πρόσοψης θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να θυμίζει το ανοιχτό ροδί της αρχικής κατασκευής. Η φιλοσοφία του κτιρίου δεν θα ανατραπεί και το νέο ξενοδοχείο-μπουτίκ θα διαθέτει 14 δωμάτια, δύο εκ των οποίων είναι σουίτες με εκπληκτική θέα.

Το Εμπορικόν είναι από τα πρώτα κτίρια που εφάρμοσαν τις αρχές της Αρ Νουβό -τάση ταιριαστή στην τότε κοσμοπολίτικη εμπορική οδό Αιόλου, που ήδη από το 1830 φιλοξενούσε διαγώνια από το Εμπορικόν το πολυτελές ξενοδοχείο Βύρων (με πιθανότερη αρχική ονομασία Ανατολή). Μπορεί να μην είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ανέγερσης, είναι γνωστό όμως ότι λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι να ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος το 1940.


Φωτογραφίες από την καινούργια και την παλιά μορφή του ξενοδοχείου «Εμπορικόν».

Διατηρητέο

Το ξενοδοχείο κηρύχθηκε διατηρητέο αρχικά το 2006 μέσω μιας διαδικασίας μαζικού χαρακτηρισμού κτιρίων της πλατείας και πήρε τον τελικό χαρακτηρισμό το 2010. Εναν χρόνο αργότερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε τη μελέτη χρήσης του ως ξενοδοχείου. Υπενθυμίζεται πως ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι το Λεκάζειο Γηροκομείο της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και έπειτα από διαγωνισμό που έκανε το Δημόσιο έγινε μακροχρόνια μίσθωση από το επενδυτικό σχήμα που το αποκαθιστά και θα το λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.


Ξαναζεί το ξενοδοχείο «Εμπορικόν»

Πολλά από τα υλικά τα οποία υπήρχαν επαναχρησιμοποιήθηκαν και παράλληλα διατηρήθηκαν παλιά στοιχεία που προσδίδουν την αίγλη την οποία είχε το κτίριο στην αρχική του μορφή. Το λογότυπο για παράδειγμα που επιμελήθηκε η κ. Μαρία Αλιπραντή είναι μέρος της ιστορίας του κτιρίου. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του ξενοδοχείου ανακαλύφθηκε ένα κομψό σιδερένιο σχέδιο που η αναφορά του βρίσκεται στις αρχές του 20ού αιώνα. Ενα Α σε μορφή δέντρου που συμβολίζει την ευημερία, την ευτυχία και τη δύναμη, καθώς και διεθνείς ελληνικές λέξεις όπως Αθήνα, Ακρόπολη, Αρχιτεκτονική και Αύρα και είναι το κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύσσεται το λογότυπο.
Επτά από τα δεκατέσσερα δωμάτια έχουν μπαλκόνια με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ενώ τα υπόλοιπα έχουν θέα τον Λυκαβηττό. Στα δωμάτια και στις σουίτες θα υπάρχουν όλες οι ανέσεις που αναζητά ο σύγχρονος ταξιδιώτης.

Οι συντελεστές

Μεράκι και εμπειρία στην ανακατασκευή

Για την ανακατασκευή του επιλέχθηκαν άνθρωποι μεγάλης εμπειρίας, ώστε να μη χαθεί η μοναδικότητά του
Για την ανακατασκευή του επιλέχθηκαν άνθρωποι μεγάλης εμπειρίας, ώστε να μη χαθεί η μοναδικότητά του

Το κτίριο νοίκιασε το Ιούνιο του 2015 από τον κ. Αργύρη Σταθόπουλο, ο οποίος είναι και ο επιβλέπων μηχανικός του έργου, η εταιρεία Τhe New Athens Story, ιδρύτρια της οποίας είναι η κ. Αναστασία Παππά, που ασχολείται με την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων τα τελευταία 15 χρόνια.
«Οι άνθρωποι που επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο έργο, εκτός της μεγάλης εμπειρίας τους σε παρόμοια έργα, είχαν τη διάθεση, αστείρευτη θετική ενέργεια και μεράκι απαραίτητα στοιχεία για ένα τόσο δύσκολο έργο σε ένα κτίριο που παρέμενε 50 ολόκληρα χρόνια κλειστό.
Χωρίς την εμπειρία και την προσωπική καθημερινή προσοχή του κ. Ευσταθόπουλου στον οποίο ανήκει και η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε το έργο, τη λεπτομερή μηχανολογική μελέτη του κ. Βασίλη, την προσεκτική αρχιτεκτονική μελέτη της κ. Μαρίας Μπογδάνου έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η αρχική μορφή, τη μελέτη διακόσμησης του Μάνου, τον Γιάννη που επέβλεπε τα συνεργεία καθημερινά καθώς επίσης και την ομάδα της κ. Χαράς Σακελαρίου που ανέλαβε την αποκατάσταση των οροφογραφιών, θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να ξαναζωντανέψει το "Εμπορικόν"», λέει στο «Εθνος» η κ. Παππά.


Ξαναζεί το ξενοδοχείο «Εμπορικόν»


Στοιχεία

Η ιστορία του

• Το ξενοδοχείο αποτελεί εξαιρετικό τεκμήριο της οικονομικής άνθησης που γνώρισε η οδός Αιόλου τον 19ο αιώνα.

• Σε αυτό το κοινωνικό και οικονομικό κλίμα ανεγείρεται και το ξενοδοχείο «Εμπορικόν», που τότε ήταν Δ' κατηγορίας και στέγαζε περίπου 25 δωμάτια και πολλά κοινόχρηστα μπάνια.

• Το κτίριο -ο αρχιτέκτονας του οποίου παραμένει άγνωστος- διαθέτει 700 τετραγωνικά που απλώνονται σε τέσσερα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων του εντυπωσιακού δώματος και του υπογείου, και εφαρμόζει τις αρχές της Αρ Νουβό.

Στέλλα Κεμανετζή
Φωτό: Χάρης Γκίκας

ΕΘΝΟΣ
19/11/2015

No comments:

Post a Comment