Monday, November 9, 2015

Έβαλαν πλάνο από τους Ολυμπιακούς επί Χίτλερ σε βίντεο του ΕΟΤ

Πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο το 1936 τους οποίους το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ χρησιμοποίησε για προπαγανδιστικούς λόγους συμπεριέλαβε ο ΕΟΤ σε βίντεο για την συμπλήρωση 100 χρόνων του Ελληνικού Τουρισμού.
Ακολούθως ο ΕΟΤ προέβη σε αφαίρεση του επίμαχου υλικού και σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε το συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο, προσθέτει, αφαιρέθηκε άμεσα. Videos

Η Λένι Ρίφενσταλ, πάνω, ήταν μία μέτρια ηθοποιός που αναδείχθηκε σε ταλαντούχα σκηνοθέτιδα προπαγάνδας  όταν ο Χίτλερ της διέθεσε τα άφθονα μέσα που χρειαζόταν.
  Η Λένι Ρίφενσταλ, πάνω, ήταν μία μέτρια ηθοποιός που αναδείχθηκε σε ταλαντούχα σκηνοθέτιδα προπαγάνδας όταν ο Χίτλερ της διέθεσε τα άφθονα μέσα που χρειαζόταν.


Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΕΟΤ, που εκδόθηκε την Πέμπτη, αναφέρεται ότι «το συγκεκριμένο φιλμ, τόσο στην εκδοχή των δέκα λεπτών, όσο και στην εκδοχή των 30 λεπτών που θα ανέβει αύριο στα κοινωνικά δίκτυα, περιλαμβάνει πλάνα αφής φλόγας Ολυμπιακών αγώνων (Αθήνα, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.α). Μεταξύ αυτών εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε και ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Το σφάλμα εντοπίστηκε και ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο.»

Στο αρχικό βίντεο είχε συμπεριληφθεί πλάνο από την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας το 1936 με ένα ξανθό, γαλανομάτη αθλητή να κρατά την ολυμπιακή δάδα, ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Η σκηνή διαρκεί ελάχιστα, μέχρι να εμφανιστεί ένα άλλο πλάνο από πιο πρόσφατες αντίστοιχες τελετές.Πρόκειται για κομμάτι από υλικό ταινίας της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας Λένι Ρίφενσταλ, που έγινε διάσημη χάρη στις ταινίες προπαγάνδας που δημιούργησε για τους ναζί.
Το βίντεο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο και όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian αξιωματούχοι απέδωσαν το λάθος σε τεχνική εποπτεία, λέγοντας πως δεν πρέπει να δοθεί υπερβολική έμφαση σε μια περίοδο που ο τουρισμός, ο στυλοβάτης της πληγείσας ελληνικής οικονομίας τα πάει εξαιρετικά καλά.
Σε νέα του ανακοίνωση, την Παρασκευή, ο  ΕΟΤ δειυκρινίζει τα εξής:
"Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ερωτήθηκε από τη Βρετανική εφημερίδα The Guardian για τη χρήση πλάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.
Συμμεριζόμενος την κριτική και επιθυμώντας να αποκατασταθούν οι όποιες στρεβλές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο ελαχίστων δευτερολέπτων.
Να επισημανθεί ότι: όλο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και αφορά την αφή της ολυμπιακής φλόγας, προέρχεται από το επίσημο βίντεο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τον ακόλουθο σύνδεσμο.





Σημειώνεται ότι το επίμαχο πλάνο χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο. 
Παράλληλα, πλάνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 βρίσκονται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ως εκ τούτου και ανεξάρτητα από την άμεση αποκατάσταση του σφάλματος από πλευράς ΕΟΤ, γεννιούνται πολλά ερωτηματικά τόσο για το συνεχιζόμενο θόρυβο, όσο και για την επιλεκτική ευαισθησία την οποία δείχνει η συγκεκριμένη εφημερίδα σε μια κομβική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό.
Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΤ, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την κάθε καλόπιστη κριτική, θα συνεχίζει να εργάζεται για το καλό του ελληνικού τουρισμού."



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
9/11/2015


No comments:

Post a Comment