Ολοταχώς προς ένα νέο Μνημόνιο οδηγούν τη χώρα οι δανειστές, προεξοφλώντας σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να σταθεί μόνη της απέναντι στις αγορές. Η δήλωση ανώτατου στελέχους της Ευρωζώνης έρχεται να φωτογραφίσει από τώρα τη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ε.Ε. Θα συνοδεύεται από μια νέα συμφωνία μεταξύ των εταίρων και θα έρθει προς επικαιροποίηση του υφιστάμενου Μνημονίου.
Ανοιχτό είναι και το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ την επόμενη ημέρα, καθώς η προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση έξοδος στις αγορές θεωρείται ως «εξαιρετικά απίθανο» σενάριο για τις Βρυξέλλες. Στη γραμμή συμμετοχής του ΔΝΤ -και στη νέα σύμβαση- βρίσκονται ήδη ορισμένες κυβερνήσεις, που θεωρούν ότι το Ταμείο θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί τμήμα των υπό σκέψη διευθετήσεων. Η συμμετοχή του, πάντως, δεν αποτελεί το μείζον θέμα.
Οι εταίροι ξεκαθαρίζουν ότι όποια επιλογή κι αν επικρατήσει στο τέλος, αυτή θα έχει τη μορφή μιας συμβατικής σχέσης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης και των ελληνικών αρχών. Διαψεύδουν έτσι καθημερινά το κυβερνητικό αφήγημα για «έξοδο» από το Μνημόνιο, στο οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα επένδυσαν επικοινωνιακά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Συνεχίζοντας τις πιέσεις προς την Αθήνα, οι εταίροι επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευρύνει «άλλες επιλογές» και τονίζουν ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η χώρα δεν μπορεί να ανακτήσει την επαφή της με τις αγορές. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο στενό κορσέ της οικονομικής επιτήρησης.
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, καθώς μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για τους όρους «εξόδου» της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης. Καθοριστικός σταθμός θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την επόμενη ημέρα.
Οι διεργασίες εξελίσσονται σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητεί εκλογές και την κυβέρνηση να φαντάζεται ως εφικτή την προεδρική εκλογή από την παρούσα Βουλή. Ο πολιτικός χρόνος για τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εξαντλείται ακόμη πιο γρήγορα όσο οι δανειστές επιμένουν για νέο πρόγραμμα και νέες δεσμεύσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
4/11/2015
No comments:
Post a Comment