Ένας παράγοντας που λειτουργεί ανασταλτικά για τη διακοπή του καπνίσματος είναι ο φόβος αύξησης του βάρους, κάτι που πολύ συχνά ισχύει, με δεδομένο ότι οι καπνιστές μπορεί να τρώνε περισσότερο από τους μη καπνιστές και να ζυγίζουν λιγότερο.
Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές τρώνε τουλάχιστον τριακόσιες πενήντα θερμίδες την ημέρα περισσότερες από τους μη καπνίζοντες, ενώ στατιστικά ζυγίζουν λιγότερο.
Η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό του ανθρώπου περίπου 10%. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο, όταν καπνίζουμε, δεν παχαίνουμε, είναι η δυνατότητα που έχει η νικοτίνη, και γενικά το κάπνισμα, να αναστέλλει την έκκριση της δραστήριας μορφής ενός ενζύμου που λέγεται λιποπρωτεϊνική λιπάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του λίπους και την αποθήκευσή του στα λιποκύτταρα.Έτσι, δεν ευνοούνται οι προϋποθέσεις για λιποαποθήκευση. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι οι καπνιστές να έχουν λιγότερο λίπος στα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού, αλλά να αποθηκεύουν λίπος στις αρτηρίες και την καρδιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όσοι καπνίζουν έχουν υψηλή χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση και, φυσικά, αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Τι συμβαίνει, τώρα, όταν σταματήσουμε το κάπνισμα; Η λιποπρωτεϊνική λιπάση αποκτά δραστήρια μορφή, με συνέπεια όλη η περίσσια ενέργεια που προσλαμβάνουμε να αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα, τα οποία γίνονται μεγαλύτερα και έτσι το Βάρος μας αυξάνεται.
Η αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας συνεπάγεται μείωση στο ρυθ- jo του μεταβολισμού μας και, φυσικά, μείωση των αναγκών μας όσον αφορά τις ημερήσιες θερμίδες. Ο συνολικός ρυθμός των βιολογικών λειτουργιών (μεταβολισμός) μειώνεται περίπου κατά 10%. Φυσικά, όλες αυτές οι μεταβολικές αλλαγές δεν κρατούν για πάντα, μια και το σώμα έχει την τάση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να αποκαταστήσει τις ισορροπίες και να ανακόψει την αύξηση βάρους.
Όσοι, λοιπόν, αποφασίσουν να διακόψουν το κάπνισμα πρέπει να περιμένουν αύξηση του Βάρους τους από πέντε έως επτάμισι κιλά για κάθε πακέτο τσιγάρων που κάπνιζαν, ενώ χρειάζονται έξι μήνες έως ένα χρόνο για να αναδιοργανωθούν οι λειτουργίες του μεταβολισμού έτσι ώστε η απώλεια Βάρους να γίνει εφικτή.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε και έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση του Βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αύξηση του φαγητού, που λειτουργεί ως υποκατάστατο του καπνίσματος.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι καπνιστές έχουν εθιστεί στη νικοτίνη, όπως επίσης είναι γεγονός ότι η απεξάρτηση από οποιαδήποτε εξάρτηση ή συνήθεια, και κατά κύριο λόγο από τη νικοτίνη, απαιτεί σοβαρότατη προσπάθεια οργανική και ψυχολογική. Συχνά, λοιπόν, όποιος διακόψει το κάπνισμα βρίσκει διέξοδο στο φαγητό, αυξάνοντας έτσι δραματικά το Βάρος του.
Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε δεν είναι, Βέβαια, να συνεχίσουμε το κάπνισμα αλλά, πριν αποφασίσουμε τη διακοπή του, να ελέγχουμε τη διατροφή μας, μειώνοντας τις ποσότητες του φαγητού, αποφεύγονταςτα λιπαρά κάθε μορφής και αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, στατικό ποδήλατο ή γυμναστική σε γυμναστήριο) για σαράντα λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Πηγή:
“Διατροφή για μια καλύτερη ζωή”
Γιώργος Μουλίνος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Καλή Επιτυχία!
Μιχάλης Χατζηγιάννης
Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές τρώνε τουλάχιστον τριακόσιες πενήντα θερμίδες την ημέρα περισσότερες από τους μη καπνίζοντες, ενώ στατιστικά ζυγίζουν λιγότερο.
Η σύγχρονη έρευνα έχει αποδείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό του ανθρώπου περίπου 10%. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο, όταν καπνίζουμε, δεν παχαίνουμε, είναι η δυνατότητα που έχει η νικοτίνη, και γενικά το κάπνισμα, να αναστέλλει την έκκριση της δραστήριας μορφής ενός ενζύμου που λέγεται λιποπρωτεϊνική λιπάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του λίπους και την αποθήκευσή του στα λιποκύτταρα.Έτσι, δεν ευνοούνται οι προϋποθέσεις για λιποαποθήκευση. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι οι καπνιστές να έχουν λιγότερο λίπος στα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού, αλλά να αποθηκεύουν λίπος στις αρτηρίες και την καρδιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όσοι καπνίζουν έχουν υψηλή χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση και, φυσικά, αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
Τι συμβαίνει, τώρα, όταν σταματήσουμε το κάπνισμα; Η λιποπρωτεϊνική λιπάση αποκτά δραστήρια μορφή, με συνέπεια όλη η περίσσια ενέργεια που προσλαμβάνουμε να αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα, τα οποία γίνονται μεγαλύτερα και έτσι το Βάρος μας αυξάνεται.
Η αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας συνεπάγεται μείωση στο ρυθ- jo του μεταβολισμού μας και, φυσικά, μείωση των αναγκών μας όσον αφορά τις ημερήσιες θερμίδες. Ο συνολικός ρυθμός των βιολογικών λειτουργιών (μεταβολισμός) μειώνεται περίπου κατά 10%. Φυσικά, όλες αυτές οι μεταβολικές αλλαγές δεν κρατούν για πάντα, μια και το σώμα έχει την τάση να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να αποκαταστήσει τις ισορροπίες και να ανακόψει την αύξηση βάρους.
Όσοι, λοιπόν, αποφασίσουν να διακόψουν το κάπνισμα πρέπει να περιμένουν αύξηση του Βάρους τους από πέντε έως επτάμισι κιλά για κάθε πακέτο τσιγάρων που κάπνιζαν, ενώ χρειάζονται έξι μήνες έως ένα χρόνο για να αναδιοργανωθούν οι λειτουργίες του μεταβολισμού έτσι ώστε η απώλεια Βάρους να γίνει εφικτή.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε και έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση του Βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αύξηση του φαγητού, που λειτουργεί ως υποκατάστατο του καπνίσματος.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι καπνιστές έχουν εθιστεί στη νικοτίνη, όπως επίσης είναι γεγονός ότι η απεξάρτηση από οποιαδήποτε εξάρτηση ή συνήθεια, και κατά κύριο λόγο από τη νικοτίνη, απαιτεί σοβαρότατη προσπάθεια οργανική και ψυχολογική. Συχνά, λοιπόν, όποιος διακόψει το κάπνισμα βρίσκει διέξοδο στο φαγητό, αυξάνοντας έτσι δραματικά το Βάρος του.
Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε δεν είναι, Βέβαια, να συνεχίσουμε το κάπνισμα αλλά, πριν αποφασίσουμε τη διακοπή του, να ελέγχουμε τη διατροφή μας, μειώνοντας τις ποσότητες του φαγητού, αποφεύγονταςτα λιπαρά κάθε μορφής και αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, στατικό ποδήλατο ή γυμναστική σε γυμναστήριο) για σαράντα λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Πηγή:
“Διατροφή για μια καλύτερη ζωή”
Γιώργος Μουλίνος
Εκδόσεις Ψυχογιός
18/10/2015
Μερικά τρικ για να μη παχύνετε (ή τουλάχιστον να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση)...
* Να πίνετε άφθονο νερό. Το νερό προκαλεί κορεσμό της πείνας, άρα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.
* Να πίνετε όξινους χυμούς, όπως οι χυμοί λεμονιού ή γκρέιπφρουτ. Οι όξινοι χυμοί μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης, ακριβώς επειδή έχουν έντονη και ταυτοχρόνως όξινη γεύση.
* Να μασάτε καραμέλες και τσίκλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με έντονη γεύση. Τέτοιες γεύσεις είναι η μέντα και το γαρίφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τόσο έντονες γεύσεις μειώνουν την ανάγκη για ένα τσιγάρο. Επιπλέον, όταν μασουλάτε τέτοια τρόφιμα (καθώς και υγιεινά σνακ, όπως ωμά καρώτα) έχετε την αίσθηση ότι τρώτε και έτσι δεν θα τσιμπολογήσετε κάτι πιο παχυντικό.
* Να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα τρόφιμα αυτά δεν παρέχουν πολλές θερμίδες, οπότε δύσκολα θα παχύνετε αν τρώτε περισσότερα απ’ ό,τι συνηθίζατε. Επιπλέον, τα φρούτα είναι ως επί το πλείστον γλυκά και έτσι θα καλύψουν την λαχτάρα σας για κάτι γλυκό. Τα δε λαχανικά μπορούν να καλύψουν την ανάγκη σας για κάτι αλμυρό.
* Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Τα οινοπνευματώδη ποτά όχι μόνον περιέχουν πολλές θερμίδες, οπότε εξ ορισμού παχαίνουν, αλλά είθισται να καταναλώνονται από τους καπνιστές σε συνδυασμό με το τσιγάρο – οπότε αν τώρα που προσπαθείτε να το κόψετε, πίνετε αλκοόλ, θα θυμάστε τις παλιές συνήθειές σας και την λαχτάρα σας για ένα τσιγάρο.
* Αλλάξτε τις συνήθειές σας όσον αφορά τον καφέ. Και αυτό διότι, ειδικά ο πρώτος της ημέρας, είθισται να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα τσιγάρα, οπότε αν δεν λάβετε τα μέτρα σας, θα κάνετε νοερούς συσχετισμούς και θα υποφέρετε. Αν δεν μπορείτε να μετριάσετε τον καφέ, αλλάξτε είδος (λ.χ. αντί για καπουτσίνο να πίνετε εσπρέσο) ή την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη ή γάλα (λ.χ. αν τον πίνατε σκέτο να προσθέτετε μισή κουταλιά ζάχαρη ή γάλα), ώστε να μη συσχετίζετε τόσο έντονα τον καφέ με το τσιγάρο.
* Να μειώσετε τις ποσότητές σας. Προσπαθήστε να τρώτε λίγο λιγότερο απ’ ό,τι έως πρότινος, ιδίως από τα παχυντικά πιάτα (π.χ. παστίτσιο, μακαρονάδες, πίτσες, σουβλάκια κ.τ.λ.). Μην ξεχνάτε ότι μετά την διακοπή θα κάνετε λιγότερες καύσεις, οπότε χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες.
* Να κάνετε έξυπνες επιλογές στο φαγητό. Να προγραμματίζετε καθημερινά τι θα τρώτε και να προσπαθείτε να κάνετε όσο το δυνατόν πιο απλά και υγιεινά γεύματα.
Αρχίστε να περπατάτε. Μισή ωρίτσα την ημέρα όχι μόνο θα σας βοηθήσει να καίτε θερμίδες, αλλά θα περιορίσει τα στερητικά συμπτώματα και την λαχτάρα σας για τσιγάρο.
Καλή Επιτυχία!
Μιχάλης Χατζηγιάννης
Πνευμονολόγος - Μυτιλήνη
Iatropedia
Δείτε το άρθρο πλήρες Iatropedia
No comments:
Post a Comment